4 Σεπ 2010

«Ανοικτά» κόμματα με… «κλειστές» διαδικασίες

Τι κι αν οι Πρόεδροι τους εκλέχτηκαν από τη «βάση» των κομμάτων τους…
Τι κι αν μας παπαριάζουν κάθε μέρα για «δημοκρατικές διαδικασίες», για «άπλετο φως», για «δημοκρατία παντού», «ακούμε την κοινωνία» και άλλες μεγάλες κουβέντες….

Υπάρχουν ικανοί και αξιόλογοι άνθρωποι για να διοικήσουν τους νέους δήμους και περιφέρειες;
Ασφαλώς και ναι!

Επιλέγουν τους αξιόλογους και ικανούς ανθρώπους τα κόμματα για να «στηρίξουν» ή να «χρίσουν»;
Τις περισσότερες φορές όχι!

Γιατί; είναι η ερώτηση και η απορία όλων μας…
Γιατί επιλέγουν την «καμαρίλα», τους «συμβούλους», και τώρα τελευταία τα «μυστικά γκάλοπ» που τα αποτελέσματα τους τα ξέρουν 5-6 άτομα σε Ιπποκράτους και Ρηγίλλης;

Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση «μούχλας» και «καμαρίλας» από τα «παλιά κόμματα», θα πρέπει οι κάλπες που στήθηκαν για τους Προέδρους τους, να στήνονταν και για τους Περιφερειάρχες, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους…

Δεν μας ξενίζει όμως που «έμειναν στα παλιά».

«Παλιός γάιδαρος καινούργια περπατησιά δεν αλλάζει» μ’ έμαθε ο παππούς μου.

Γι αυτό το λόγο και δεν ενεργοποιούνται άνθρωποι με μεράκι αλλά και γνώσεις να προσφέρουν στον τόπο τους.
Είναι δυνατόν τα «παλιά κόμματα» να θέλουν να αλλάξουν την Ελλάδα και να μην αρχίσουν να αλλάζουν πρακτικές και συνήθειες του περίγυρου και του παρελθόντος τους;

Τα κριτήρια για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση
Tα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός, αξιολογώντας καθημερινά τις διαθέσιμες υποψηφιότητες για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νοεμβρίου. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν μπει και αυτές στον παλμό των εκλογών με συζητήσεις, διαβουλεύσεις παραγόντων και τοπικών κομματικών οργανώσεων για την επιλογή των προσώπων που θα υποστηριχθούν.

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλες του παρελθόντος.
Tο σχέδιο «Καλλικράτης» έχει διαμορφώσει μια νέα εικόνα στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου έχει προδιαγράψει και τις νέες υποχρεώσεις των αιρετών μετά την εκλογή τους. Οι απαιτήσεις πλέον για τους νέους άρχοντες των δήμων και των περιφερειών είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι νέοι δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Και ως προς το μέγεθος του δήμου και ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προβλημάτων.
Η καθοριστικότερη βέβαια παράμετρος που πρέπει να αποτελέσει και το σημαντικότερο κριτήριο για τους ψηφοφόρους είναι το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές διεξάγονται εν μέσω μιας κρίσης πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα.

Tα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ απαιτούν εκπροσώπους που οι ικανότητές τους δεν θα περιορίζονται στο κομματικό «χρίσμα». Επιπλέον θα πρέπει να πλαισιώνονται από συμβούλους με γνώση των τοπικών προβλημάτων, με εμπειρίες διαχείρισης μεγάλων projects και φυσικά να έχουν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας όχι γιατί είναι στελέχη κάποιου κόμματος, αλλά γιατί είναι πολίτες με απόψεις και προτάσεις που δίνουν διέξοδο στα προβλήματα.
Aυτά πρέπει να είναι τα κριτήρια των κομματικών μηχανισμών που θα επιλέξουν να στηρίξουν συγκεκριμένα πρόσωπα, το μεγαλύτερο βάρος όμως πέφτει στους ψηφοφόρους.
(από την ΕΞΠΡΕΣ, 31 Αυγ. 2010)